کم-خونی

هر آنچه که درباره کم خونی باید بدانیم!!

ارتباط کم خونی و کمبود آهن چیست؟ درمان کم خونی به چه صورت است ؟ کدام غذاها علت فقر آهن هستند ؟ چه خوراکی هایی باعث کاهش و افزایش آن میشوند؟ از علائم کم خونی و کمبود آهن میتوان به خستگی ، بیخوابی ، سردرد ، بی حالی و بی اشتهایی اشاره کرد که برای رفع این عوارض چاره ای جز درمان کم خونی یا فقر آهن نیست.

انواع کمخونی:

۱-تالاسمی که مربوط به اشکالاتی در هموگلوبین گلبول قرمز است . تالاسمی در دونوع مینور و ماژور است که هردو ارثی ژنتیکی هستند.

۲-کمبود یا فقر آهن در بدن : آهن وظیفه انتقال اکسیژن در بدن را دارد که به واسطه گلبول قرمز این کار انجام میگردد. اگر منبع آهن در بدن کم باشد ضعف ، سردرد و بی حالی را به همراه دارد.

نقش آهن در بدن چیست؟

عمده نقش آهن در بدن مربوط به انتقال ، ذخیره و آزادسازی اکسیژن در بدن است . در صورت اختلال در آن ، بیحالی و سردرد به سراغتان می آیدکه از عواض کم خونی یا کمبود آهن است.

 

نیاز روزانه ما به آهن چقدر است؟

نیاز روزانه یک مرد بالغ حدودا ۸ میلی گرم است . و اما نیاز روزانه یک زن بالغ حدودا ۱۸ میلی گرم آهن میباشد.

 

منابع آهن برای رفع کم خونی کدامند؟

درمان کمبود آهن با کنجد و آفتابگردان

شاید تا کنون نشنیده باشید که کنجد و آفتابگردان آهن داشته باشند ولی باید بدانید که این دو جزء پرچم داران منابع تأمین اهن در بدن شما هستند.

جگر

جگر گوسفند ، گاو و مرغ تفاوت چندانی ندارند . همه ی ما شنیده ایم که تا نام کم خونی را می آوریم سخن از جگر به میان می آید. آری جگر جزء مهم ترین منابع تأمین آهن در بدن است.

 پس جگر را حتما در برنامه غذایی خود قرار دهید.

شیره ها و درمان کم خونی

شیره خرما ، شهد توت ، شیره انجیر و انگور را همه ی ما میشناسیم و شهرت آن در درمان کمبود آهن میدانیم.

یکی از بهترین غذاها برای درمان کمبود آهن ارده و شیره است.

 

 دانه چیا ، تخم شربتی و تخم ریحان

هرکدام از این سه مورد با کمی تفاوت با یک دیگر از بهترین منابع آهن ویتامین C و کلسیم هستند.

درمان کم خونی با بادام درختی و پسته

بادام با ۳/۷ میلی گرم آهن و پسته با ۳/۹ میلی گرم آهن در رتبه های بعدی از منابع آهن هستند.

در زیر جدولی از خوراکی هایی که دارای منابع آهن هستند آماده کرده ایم.

میزان آهن برخی خوراکی ها در ۱۰۰ گرم

تخم آفتابگردان۵/۳ میلی گرم
کنجد۱۴ میلی گرم
جگر۱۷ میلی گرم
شیره خرما۹ میلی گرم
شیره انگور۱۲ میلی گرم
شیره توت۰/۸ میلی گرم
دانه چیا۷/۷ میلی گرم
بادام درختی۳/۷ تا ۴/۷ میلی گرم

پسته۳/۹ میلی گرم
گوشت قرمز۱/۵ میلی گرم
تخم مرغ۱/۴ میلی گرم
تره۱/۶ میلی گرم
برگ زرد آلو۰/۳۹ میلی گرم
آلو بخارا۰/۹ میلی گرم
کشمش۱/۸ میلی گرم

اما با استفاده از این منابع مشکل برطرف نخواهد شد. رعایت دو نکته دیگر در درمان کم خونی لازم است.

 

ویتامین C و جذب آهن

ویتامین C جذب آهن را افزایش میدهد و در نتیجه به مرور زمان کم خونی برطرف میشود. این ویتامین در میوه ها و سبزیجات موجود است.

اصلی منابع ویتامین C به ترتیب : گواوا ، فلفل دلمه ای ، کیوی ، توت فرنگی ، پرتقال ، جعفری و کلم بروکلی هستند.

خوراکی هایی که جذب آهن را کاهش و کم خونی را شدت میدهد:

کلسیم

مواد غذایی دارای کلسیم جذب آهن را کاهش میدهند که عمده آنها لبنیات هستند.کلسیم نباید همزمان با منابع آهن مصرف شود.

 

کمخونی و جوش شیرین

جوش شیرین ماده ای است که در نان ها و انواع کیک ها و بیسکویت ها استفاده میشود. مصرف جوش شیرین علاوه بر ایجاد زخم معده و مشکلات گوارشی کم خونی را هم شدت میدهد.

 

کمبود آهن و مصرف انواع چای ، قهوه و کاکائو

چای سیاه ، سفید و سبز ، قهوه و کاکائو جذب آهن را کاهش میدهند .

در مورد کاکائو باید گفت کاکائو های بازار که دارای اسانس هستند و از موادی غیر از کاکائو تولید میشوند علاوه بر عوارض سلامتی فقر آهن هم می آورند . اما درباره کاکائو اصل حقیقت فرق میکند.هر ۱۰۰گرم کاکائو اصل دارای ۱۳ میلی گرم آهن میباشد.

دو نکته:

۱– مواردی که جذب آهن را کاهش میدهند حدودا ۲ ساعت قبل و بعد از غذا مصرف نکنید تا در جذب آهن بدن اختلال ایجاد نشود.

۲-بهتر است بدانید آهن موجود در قرص ها فقط ۲۴ ساعت در بدن باقی میماند . اما آهن موجود در غذا جذب بدن میشود و در مواقع نیاز ، مجددا قابل بازگشت است.

برچسب ها: بدون برچسب

یک دیدگاه بگذارید

آدرس ایمیل منتشر نمیشود